Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu legendarnych na całym świecie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Najlepsza serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co naprawdę uwielbiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron według Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić wolno jej naprawdę długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że oczaruje ono głębią smaku i aromatu.