Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
dobry sklep z kawę
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma absolutnie różnorodne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj podobne, to jednakże się różnią.
Kawa Arabica Nikaragua
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok i lubi ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać całkowicie skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.